Световен ден на инсулта

Дата на събитието: 29.10.2018 10:00

Място на провеждане: България

Цел на събитието: Националната информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и мозъчния инсулт

Активността се осъществи съвместно с АСМБ Плевен и Проф. д-р Снежана Тишева, д.м.н. началник Клиника по по Кардиология и Ревматология към УМБАЛ „Георги Странски“ Плевен, МУ Плевен и АСМБ Плевен, Дружеството Димитров ООД и Мизия 96 АД. Кампанията целеше превенция и контрол над рисковите фактори на работното място. Фокусът на инициативата беше върху повишаване на вниманието към сърдечносъдовите заболявания и конкретно към причините, признаците и начините за превенция на мозъчен инсулт. 
В рамките на един ден доброволци – студенти по медицина и кардиолози посетиха две от най – големите шивашки предприятия в страната, осигуриха безплатни прегледи, безплатен и професионален достъп до медицинска техника и раздадоха информационни материали на над 600 души на работните им места.
Здравната програма за превенция на инсулта  продължи над 60 дни, като обхвана и 350 души от всички детски градини и училища в Община Пловдив. В работна среда, педагозите преминаха безплатни прегледи за скрининг на кръвна захар, кръвно налягане и рискови фактори за метаболитен синдром и всички попаднали в рискова група с високи показатели бяха консултирани от специалисти кардиолози, ендокринолози и психолози.